10 DE FEBRER DE 2017

10 DE FEBRER DE 2017

 

De la mateixa manera que quan puges una muntanya  després l’has de baixar, els sentiments segueixen el mateix criteri. Tens moments de gran satisfacció o de tristesa profunda els quals, com per art de màgia, van fonent-se. Són instants que vius amb alegria ja que et recorden que ets viu, que el teu cos encara es pot estremir i que només una aturada permanent de la respiració ho aturaria. Et deixes portar per les sensacions, nedes en un mar de disbauxa i prens el sol sobre la sorra ondulada. Com una esponja vas absorbint tot el que t’arriba de fora, de dins i d’allà on sigui. Restes amarat de líquid perquè l’esponja no té més capacitat i regalima per tot arreu.

Però el perill s’aproxima en forma de desequilibri,  d’alienació, de descontrol. Perds el sentit de la realitat, vius sotmès als capricis de la  golafreria i els límits de la consciència es fonen. Penses que tot és possible, que ho pots tot i et deixes anar. Però la vida és sàvia en sí mateixa i prescindeix del teu estat de trànsit per donar-te el cop de gràcia. Et llança algun comentari o un acte qualsevol amb contundència, frena de cop la teva cursa i t’aixeca murs i fronteres encara més altes.

Llavors el teu cos, la ment i l’ànima perden l’energia brutalment. És com si els hi traiessis les piles o els desendollessis. El motor es refreda i et converteixes en quelcom inservible. Sorgeixen els greuges, les incomoditats i el penediment. Et fas preguntes i no trobes respostes. Et tanques en l’interior més pregon i tractes de dissimular. Mires al teu voltant per si algú s’ha adonat del cop i t’escodrinyes en un mirall imaginari buscant bonys, cops i blaus. Però la ferida, en tot cas, s’ha produït dins la caixa toràcica i no emet senyals de visibilitat. Ho notes, però les gasses i el iode no hi poden fer res. Tan sols un temps de reflexió per examinar les causes pot ser suficient per cosir l’estrip. Perdonar-se també hi ajuda.

Arriba el temps de pregària, de reflexió, de introspecció. Mires els errors que has comés, les paraules que has deixat anar o el comportament estúpid que has tingut. Elimines la carronya sobrant i busques al moll de l’ós. Analitzes els components i trobes l’origen del drama:  anar fins al final i haver pujat al tren sense bitllet. O el que és el mateix: l’extremisme i la imprudència. Són dues fúries que portem enganxades a la pell i ens cal fer-les fora. La vida és un camí constant sobre una corda prima i tensa. El recorregut ens fa esdevenir funambulistes i no podem renunciar a la perxa horitzontal que ens permet de seguir i no caure. Sense l’eina de l’equilibri i el control ens precipitaríem sobre el terra enllosat de formigó. Ens tractaran de fer caure, tiraran de la corda i ens llançaran pedres. El més senzill seria deixar-se vèncer, tirar-se i deixar el patiment, però quasi ningú s’hi atreveix. T’has preguntat mai el per què? Potser em podries ajudar en la resposta.