12 D’OCTUBRE DE 2018

12 D’OCTUBRE DE 2018

12 d’octubre de 2018

Tales de Milet va afirmà que “déu és la intel·ligència del món; i que tot té ànima, i que, alhora, és tot ple de divinitats. La potència divina penetra a través de la humitat elemental i la posa en moviment”. [1]

Segons Tales, l’aigua és l’origen de totes les coses. L’element d’on sorgeix la vida i el que la sosté. No estava errat ja que som aigua, necessitem aigua i desprenem aigua. Però la seva afirmació venia a teoritzar i explicar un origen del món físic sense la intervenció i influència sobrenatural. Així doncs, l’aigua – o la humitat – és l’inici comú de tot: homes i dones, animals, insectes, arbres i plantes; és la font de la vida dels éssers naturals. La base de les teories de Tales i de l’Escola de Milet es basaven en l’observació i en algunes creences, com ara que la terra flotava sobre l’aigua salada dels mars. En el cas de la flotabilitat dels continents, veiem com l’observació no ens allibera de cometre errors i això ens esperona a persistir en l’investigació profunda i exhaustiva dels fets i esdeveniments naturals. Amb tot, les explicacions científiques no han pogut abolir les creences sobrenaturals malgrat els grans avenços que aquestes han experimentat, però per què? Quin n’és el motiu?

“No importa si Déu existeix o no, ja que les creences religioses tenen com a objectiu la satisfacció dels nostres desitjos humans bàsics“[2] va afirmar Steven Reiss. Segons aquest psicòleg la religió satisfà desitjos com la curiositat, la família, l’idealisme, el romanticisme, el poder o la tranquil·litat, entre d’altres. Potser si o potser no, però se’m fa difícil explicar una creença tan íntima i personal des d’un punt de vista científic. Però si utilitzem un dels pilars del seu mètode en podem obtenir una sortida més o menys honorable: tota teoria ha de poder ser falsable, refutada. Cap teoria és absolutament vertadera, va dir Karl Popper[3]. Així doncs els que continuem creien en les divinitats, ho podem seguir fent amb calma i naturalitat perquè cap teoria que negui l’existència dels déus és vertadera. Qui sap si això canviarà en un futur, però mentrestant podem seguir somiant i farcint l’esperit amb Pan, les Nimfes, Apol·lo o Thor. Perquè com va deixar dit Tales de Milet “tot té ànima (…) és tot ple de divinitats” i, a hores d’ara, ningú no ho pot negar.

[1] Saviesa grega arcaica a cura de Jaume Pòrtulas i Sergi Grau. Adesiara Edicions. Any 2011.

[2] www.express.co.uk/science/611824/Why-humans-belive-god-Professor-Steven-Reiss

[3] http://es.wikipedia.org/wiki/Falsacionismo