28 D’OCTUBRE DE 2016

28 D’OCTUBRE DE 2016

 

La paraula celebrar té el seu origen en la llatina celeber que significa nombrós, abundant i, per tant, podem deduir que les celebracions tenen com a característica bàsica la concentració de moltes persones amb un objectiu especial. Aquests dies estem de celebració del que s’ha anomenat dia dels difunts o Halloween als països anglosaxons, però el que de debò hauríem d’agrair és que finalitza l’any. El 31 d’octubre els antics Celtes donaven gràcies a la terra pels fruits que els havia donat al llarg dels mesos més calorosos i iniciaven el període de la foscor. És doncs una festa de transició o de preparació del descans de la terra per tal que en el futur els tornés a donar abundor d’aliments. Per aquest motiu, l’últim fruit del període prenia importància i no és cap altre que la carbassa, la qual després ha evolucionat cap a diferents usos lúdics menys significatius.

També cal esmentar que la celebració del Samhain (any nou celta) porta unida una festa de caràcter religiós on els ritus i els presagis eren d’allò més normal. Es realitzaven ofrenes i regals a les ànimes dels morts i a dalt les muntanyes s’encenien fogueres per tal que els esperits malignes no s’apropessin a les poblacions. D’altra banda, a les cases tot restava en la més estricta foscor ja que les ànimes dels traspassats sortien aquella nit a cercar un cos nou que habitar acompanyats de bruixes i demés esperits obscurs. És doncs, una data ben assenyalada que amb l’apogeu del cristianisme ha pres un caràcter ben diferenciat, el del All Hallows Eve o vigília de Tots Sants.

Crec que hauria de ser una festa d’agraïment a la terra, al treball digne dels agricultors i recol·lectors que vetllen per la nostra alimentació. Una celebració per donar gràcies a la vida i també a la mort -aquesta darrera representada per la terra glaçada i freda que, unida amb la pèrdua de la força solar, ja no permet que creixi res. Un temps on la terra mor per refer-se, prendre energia i tornar a brotar de nou més endavant.

Aprenem doncs que cal morir per tornar a néixer i que estem immersos en uns cicles que es van repetint i que mai acabaran, per això cal tenir sempre presents els esperits dels avantpassats, visitar-los i demanar-los consell. Cal recordar els que ja han marxat perquè són part d’aquest cicle -igual com nosaltres. Ens cal fer-ho cada dia i no pas només en una data de novembre qualsevol perquè esperits o mortals tots volem que se’ns faci cas i se’ns recordi. No hauria de ser una concentració de persones sinó, ben al contrari, quelcom discret i petit. Res de celebracions, en tot cas, donem gràcies a l’esperit que tenim dins nostre en la més estricta intimitat.

Feliç Samhain a tots i a totes!